Mormor Ernas søndagsmiddag

Oppskrift av Morten Heiaas

For 4 personer

  • 800 gr hjortekjøtt fra Grønnerud, benfri bakpart for eksempel mørbrad
  • Hvetemel, salt & pepper
  • 4 dl tørkede grønne erter
  • 2 ss smør
  • 1 ts salt
  • 1.5 ts farin
  • 150 gr gulerøtter
  • 150 gr blomkål
  • Margarin til steking
  • Eventuelt maizenna til jevning av sausen
  • 1 kg poteter til koking
  • Rikelig med nyrørte tyttebær

Grønn ertestuing

  1. Bløtlegg ertene i rikelig med vann kvelden før.
  2. Kok ertene i rikelig med vann på middels varme, fyll på vann om det blir lite, når ertene er ferdigkokte bør det ikke være vann over ertene. Rør godt i kjelen underveis. Tilsett heller vann etter at ertene er kokt.
  3. Ha i smør, salt & pepper og farin, smak til, ertestuingen kan godt være litt søt.

Kjøtt

  1. Fjern hinner, del kjøttet i gode terninger (4X4 cm) etter smak
  2. Bland melet med salt & pepper i en dyp tallerken, vend kjøttet i melblandingen, det skal være godt med mel på kjøttet
  3. Varm en stekepanne, tilsett margarin, når margarinen slutter å bruse tilsettes melet kjøtt, stekes til kjøttet får en gyllen stekefarge på alle sider
  4. Ha det ferdigstekte kjøttet i en kjele
  5. Tilsett vann eller kraft så det dekker kjøttet, småkoker til kjøttet er mørt
  6. Sausen jevnes eventuelt med maizenna om du synes den er for tynn, ønsker du en mørkere farge på sausen, juster med sukkerkulør. Smak til med salt og pepper.

Server med kokte grønnsaker, poteter og rikelig med nyrørte tyttebær.